Muistutus Ranta-Toppilan asemakaavaehdotuksesta

rantatoppila

Muistutus Ranta-Toppilan asemakaavaehdotuksesta
kaavatunnus AAM2104
Dno 4570/2010
PV100172
30.12.2013

Olemme perehtyneet Ranta-Toppilan asemakaavaehdotukseen, erityisesti pyöräilyn näkökulmasta tarkasteltuna.

Selvitysmateriaalissa pyöräily on arvioitu alueella erittäin merkittäväksi liikennemuodoksi. Yleissuunnitelmissa sekä asemakaavaehdotuksessa tämä ei kuitenkaan näy riittävässä määrin. Jätämme asemakaavaehdotuksesta tämän vuoksi seuraavat muistutukset, joihin toivomme myös vastaukset:

1. Asuinkorttelien pyöräpaikoitus

  • Pyörävelvoitepaikkojen määrät ja sekä kaikki pyöräpaikkojen sijainnit puuttuvat.
  • Korjausesitys:
    • Puutteet tulee korjata lisäämällä asemakaavaan seuraava, mm. Etu-Lyötyn Resiina-korttelin asemakaavassa käytetty merkintä (sisätilaan sijoittuville pyöräpaikoille tulee osoittaa erillinen t-rakennusoikeus):
      “POLKUPYÖRIEN SÄILYTYS:
      RAKENNUSLUVAN HAKIJAN ON OSOITETTAVA POLKUPYÖRIEN SÄILYTYSTILAA KORTTELISSA ASUVIA HENKILÖITÄ VARTEN 2 POLKUPYÖRÄPAIKKAA / ASUNTO JA KORTTELISSA TYÖSKENTELEVIÄ HENKILÖITÄ VARTEN 1 POLKUPYÖRÄPAIKKA PALVELU-, LIIKE- JA TOIMISTOTILOJEN 150 KERROSNELIÖMETRIÄ KOHTI. ASUNTOJEN POLKUPYÖRÄPAIKAT ON SIJOITETTAVA SISÄTILOIHIN TAI TOTEUTETTAVA KATOKSELLISINA. SÄILYTYSTILAAN EI KOHDISTU AUTOPAIKKAVELVOITETTA.”
    • Jos pyöräpaikkoja sijoitetaan ulkokatoksiin, muiden kuin AP-tonttien katosten tulee olla lukituilla ovilla varustettuja (ks. liite 1a).

2. Muiden kuin asuinkorttelien, mm. pienvenesataman ja Merikeskuksen pyöräpaikoitus

  • Pyörävelvoitepaikkojen määrät ja sekä kaikki pyöräpaikkojen sijainnit puuttuvat (muutamia Merivirrantien pyöräpaikkoja lukuunottamatta).
  • Korjausesitys:
    • Puutteet tulee korjata osoittamalla asemakaavassa ja yleis- tai toteutussuunnitelmissa mitoitukseen pohjautuvat pyöräpaikkojen sijainnit sekä antaa asuinkorttelien polkupyörien säilytyksestä sovellettu mitoitusohje (Merikeskuksen maksimikävijämäärästä ⅓:n (n. 3000?) voidaan arvioida tarvitsevan pyöräpaikkoja).
    • Suurin osa pyöräpaikoista voidaan toteuttaa kattamattomina, mutta Merikeskuksen pyöräpaikoista 10% tulee toteuttaa katettuina.
    • Pyöräpaikkojen on oltava sellaisia, että pyörän lukitseminen rungosta kiinteään rakenteeseen on mahdollista (ks. liite 1b).

Oulun polkupyöräilijät ry, Oulussa 30.12.2013

pyorakatosLiite 1a: Esimerkki asuinkorttelin ulkokatoksen lukittavista verkkoliukuovista. (Alppitie 12, Oulu)

sheffield-telineLiite 1b:  Yksinkertainen ja edullinen julkisen alueen pyöräteline, joka mahdollistaa varman lukituksen rungosta eikä muodosta jalankulkijoiden läpikululle estettä. Lähde