Pyöräily vahinkotilastoissa

Julkaisun kansi.

Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan tutkijalautakuntien vuosiraportti vuoden 2012 kuolemaan johtaneista tieliikennetapaturmista lienee kiinnostavaa luettavaa pyöräilijöillekin.

Pyöräilijöitä menehtyi vuonna 2012 19, kaikki päivänvalossa. Heistä kukaan ei kuollut Oulussa tai edes Pohjois-Pohjanmaalla. Jokilaaksojen alueella kuoli yksi.

80% kuolemista tapahtui alueella, jossa nopeusrajoitus oli 50km/h tai korkeampi, 63% taajama-alueella. Kuusi 19:stä pyöräilijästä kuoli vaikka käyttikin kypärää. ”Kypärää käyttämällä heistä [muista 13:sta pyöräilijästä] neljä olisi eri todennäköisyyksillä voinut pelastua” [sic]. Vaarallisimmissa, korkean tilannenopeuden tapaturmissa, kypärän antama suoja on siis nähtävästi kohtuullisen vähäinen.

Kaikissa kevyenliikenteen tapaturmissa toinen osapuoli oli auto. Välillä julkisessa keskustelussa esille nostettavaa pelkokuvaa, pyöräilijän ja jalankulkijan välisestä tapaturmasta aiheutuneita uhreja, ei siis ollut yhtäkään.

Neljässä tapauksessa pyöräilijä oli omalla toiminnallaan, kokonaan ilman toista osapuolta, aiheuttanut  tapaturman (jalankulkijoilla ei vastaavia tapauksia ollut). Hiukan saivarrellen tästä voidaan vetää johtopäätös pyöräilijöiden olevan suurempi vaara itselleen, kuin millekään muulle liikenteelle.

Lähde.

Tutkimus kehottaa

Artikkelit:

13-vuotias tyttö kuoli jäätyään auton alle suojatiellä
Pyöräilijä kuoli jäätyään auton alle suojatiellä Hyvinkäällä
Rattijuopon alle jäänyt tyttö kuoli
Pyöräilijä kuoli Kuusaalla — risteyksessä kuolonkolari aiemminkin
Pyöräilijä kuoli onnettomuudessa Hyvinkäällä
Pyöräilijä kuoli junan alle Turussa
Pyöräilijä kuoli kolarissa Pieksämäellä